Što rade ZVUS-ovci?

Društvo za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti

10000 ZAGREB, Slavenskog 5

OIB:14569982651/MB:14569982651

DONIRAJ/DONATE: IBAN: HR7623600001102139580

Program rada i izvještaj o dosadašnjim postignućima

Društva za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti
Ideja organiziranja koncerata protiv nasilja među mladima javila se 2008. godine, nakon brojnih slučajeva nasilja među mlađom populacijom od kojih je medijski najeksponiraniji bio slučaj smrti 17-godišnjeg Luke Ritza kojeg su pretukli njegovi vršnjaci. Gotovo svi mediji su prenosili informacije o novim slučajevima maloljetničkog nasilja, policija je također izvještavala o porastu nasilja među mladima, roditelji su strahovali za svoju djecu, a djeca su se osjećala nesigurno i nezaštićeno.

Tada Društvo „Zvuk svjetlosti“ nije postojalo, ali su njezini sadašnji članovi osjetili potrebu osuditi vršnjačko nasilje i educirati mlade. Prvi su započeli s projektom „Svačije je pravo živjeti” s kojim su željeli popularizirati ime Luke Ritza kao simbola borbe protiv nasilja među mladima. Jeronim Szabolcs Marić (Jerko Marić), sadašnji tajnik udruge, je 2008. skladao pjesmu „Surovi grade“ posvećenu Luki Ritzu. Pjesma je postala himna borbe protiv nasilja među mladima. Već nakon prve edukativne priredbe počeli su stizati brojni pozivi potpore iz cijele Hrvatske sa željom da se i u njihovim gradovima održi ova priredba. Nakon pete održane priredbe, pokazalo se da je nužno osnovati udrugu da bi se koncerti mogli što kvalitetnije provoditi. Društvo za promicanje glazbe „Zvuk svjetlosti“ osnovano je 14 travnja 2010. godine.

Uz potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba 8. studenog 2008. godine održan je veliki prosvjedni koncert protiv nasilja među mladima na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu koji je okupio 20.000 ljudi. Od kraja 2008. godine do početka 2016. godine ukupno je održano 30 prosvjedno-edukativnih koncerata i priredbi uz financijsku potporu gradova domaćina, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskog društva skladatelja, a potporu projektu su dali Vlada Republike Hrvatske te Predsjednik RH. Koncertima je nazočilo više od 50.000 građana. Medijski pokrovitelji bili su Večernji list, HRT, 24 sata, kao i Hrvatski radio koji je u cijelosti prenosio koncert na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu u studenom 2009. godine.

Godine 2011. zbog više desetaka humanitarnih i socijalno angažiranih koncerata i aktivnosti, Jeronim Marić je od strane Hrvatskog radija HRT predložen za koordinatora humanitarnog projekta Hrvatske radio-televizije „Uz nas niste sami“. Uspješnoj realizaciji projekta doprinijeli su i Domagoj Novokmet, Božidar Esert i mnogi drugi ugledni djelatnici HRT-a. Humanitarni projekt HRT-a „Uz nas niste sami“ prikupio je 1.800.000,00 kuna za humanitarne udruge koje su prošle natječaj.

Dana 1. veljače 2013. Društvo je iniciralo i organiziralo prvi Koncert za pomoć beskućnicima u Zagrebu. Sredstva prikupljena na koncertu (35.000,00 kuna), su donirana Centru za prihvat beskućnika Crvenog križa u zagrebačkoj Kosnici te upotrijebljena za nabavku donjeg rublja i higijenskog pribora. Na koncertu su sudjelovali Psihomodo pop, Divlje Jagode, Aerodrom, Pozdrav Azri te Adastra. Publika je također donirala higijenski pribor, obuću i odjeću za beskućnike.

Krajem 2014. godine, Društvo je pokrenulo dvije humanitarne akcije. Prva akcija je bila prikupljanje igračaka i knjiga za Dječju bolnicu Srebrnjak, a druga, u suradnji sa Katoličkom udrugom „Kap dobrote“ za pomoć napuštenim i nemoćnim osobama, a za koju su snimljene pjesma i spot „Nije svejedno“. Obje akcije su uspješno realizirane. Od 2015. godine, Društvo Zvuk svjetlosti uspješno surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova – Uredom za prevenciju Ravnateljstva Policije s kojim bez prekida održavaju priredbe protiv nasilja diljem Hrvatske. Godine 2016. snimljen je spot na temu nasilja u mladenačkim vezama. „Učestalo nasilje u mladenačkim vezama ne smijemo prešućivati i zatvarati oči pred njim!“ – bio je to moto učenica Graditeljsko-tehničke škole u Zagrebu koje su napisale scenarij za spot grupe Adastra “Čuo sam da pričaju”. Sve je započelo koncertom Adastre koji je održan u navedenoj školi. Učenice su napravile uradak na temu “protiv nasilja u mladenačkim vezama”. Scenarij spota potpisuju učenice Anna Maria Rossi, Ivana Ričko, Dorotea Oštarčević i Karla Požarić, koje i glume u spotu, a za režiju i montažu pobrinuo se Jeronim Marić. Spot je u kratkom vremenu postao viralan na društvenim mrežama, te je Ministarstvo za socijalnu politiku i mlade dodijelilo moralnu i medijsku potporu Društvu za promicanje glazbe Zvuk svjetlosti.

U 2018. godini, Udruga uz financijsku potporu Grada Zagreba priprema projekt Talentom protiv nasilja u Domu za odgoj djece I mladeži u Dugavama.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s